Garden trends | Balcony- and terrace garden plants 2018…and the winners are…

Vorig jaar werd ik door Mooiwatplantendoen.nl uitgenodigd als jurylid voor de verkiezing van de balkon- en terrasplant 2018. De jury bestond uit een mix van bloggers en (groen en tuin) redactrices van diverse bladen. De locatie was werkelijk prachtig en perfect voor de verkiezing van de balkon- en terrasplant. Restaurant de Kas is een uniek restaurant in het kassencomplex van de voormalige Amsterdamse stadskwekerij uit 1926 en heeft kweekkassen en een mooi aangelegde tuin vol bijzondere bloemen, verse kruiden en groenten. Onder het genot van een heerlijke lunch mochten wij de genomineerde planten beoordelen en vragen stellen over onder andere het verzorgen van de betreffende planten.

De tien genomineerde planten (pluimhortensia, agapanthus, bougainville, mandevilla en heide (terrasplant) en buxus, lavendel, mini-petunia, postelein en bergthee (balkonplant)) werden gepresenteerd door Michel Verbeek, productmanager bij Royal Flora Holland en beoordeeld op hun uiterlijk, verzorgingseisen, trendgevoeligheid en prijs/plant-verhouding.

De lavendel is door de jury gekozen tot balkonplant van het jaar 2018. Deze musthave balkonplant ruikt heerlijk, is verkrijgbaar in diverse paars- en blauwtinten en trekt vlinders en bijen aan. De titel van terrasplant van 2018 ging met zeer grote meerderheid naar de agapanthus. Niet zo verrassend want deze plant is prachtig van vorm door de hoge stelen en de bloemen in klok-, buis- of trompetvorm in de kleuren blauw en wit. Tip: Zet de plant in een te krappe pot, dit zorgt gek genoeg voor een rijkere bloei.

Ik kan ontzettend genieten van mijn eigen tuin. Mijn terras staat vol potten met veel bij-, hommel-, en vlindervriendelijke planten. Het was dan ook een echt cadeautje om de winnaars van de verkiezing thuis te mogen ontvangen en een mooie plaats te geven op het terras (waarvoor nogmaals dank). De lavendel en agapanthus hebben het hele voorjaar en de zomer staan stralen en werden druk bezocht. Het tuinseizoen is inmiddels weer begonnen en mocht je nog niet weten welke planten je wilt op je balkon of terras dan zijn deze twee mooierds misschien een goed begin. Geniet van de zomer!

 

Jureren bij de verkiezing van de balkon- en terrasplant 2018 - via Accessorize your Home

Verse groente en kruiden in de kweekkas van restaurant de Kas - via Accessorize your Home

Lunch bij restaurant de Kas tijdens de verkiezing van de balkon- en terrasplant 2018 - via Accessorize your Home

Doorkijkje naar de jury tijdens de verkiezing van de balkon- en terrasplant 2018 - via Accessorize your Home

Genomineerde planten voor de verkiezing van balkon- e terrasplant 2018 - via Accessorize your Home

Close up agapanthus - winnaar terrasplant 2018 - via Accessorize your Home

Winnaars balkon- en terrasplant 2018 de lavendel en agapanthus - via Accessorize your Home

Winnaar terrasplant 2018 de lavendel - via Accessorize your Home

Close up lavendel balkonplant 2018 - via Accessorize your Home

Close up agapanthus terrasplant 2018 - va Accessorize your Home

Balkon en terrasplant 2018 de lavendel en agapanthus - via Accessorize your Home

 

credit

1 t/m 11 photograpy Sandra | Accessorize your Home

1 Comment

  1. Ik weet het nog, zo tof dat je daarvoor uitgenodigd werd. Prachtplek om te jureren ;-) En terechte winnaars!

Leave a reply...

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.