Fabulous fermentation jars…

Fermenteren is van oudsher een manier om voedsel te verduurzamen. Fermentatie vindt bijvoorbeeld plaats bij het maken van bekende levensmiddelen zoals yoghurt, zuurkool. bier, azijn en kimchi. Fermentatie is een biochemisch proces waarbij voedingsstoffen met behulp van schimmels, bacteriën of gist worden omgezet naar iets ‘nieuws’. Hierdoor verandert de structuur en het uiterlijk, de smaak wordt intenser en wat zuurder en zit vol goede bacteriën.

Kimchi is iets wat mij mateloos intrigeert. Het is een traditioneel Koreaans groentegerecht en kan naast gefermenteerde kool en retich ook knoflook, rode pepers, wortels, prei, lente-uitjes, gember, komkommer of radijs bevatten. Je kunt het kopen bij diverse toko’s, maar je kunt het ook zelf maken!

…en dat was het aanloopje naar deze prachtige handgemaakte fermentatie potten van de Amerikaanse Sarah Kersten. De potten zijn voorzien van een watergoot waardoor de pot luchtdicht kan worden afgesloten en het fermenteren kan beginnen. Als starter kun je natuurlijk ook gewoon weckpotten gebruiken, maar zeg nou zelf…zo’n prachtige fermentatie pot van aardewerk is toch veel mooier!

.

Fermentation Jars - Sarah Kersten

Fermentation Jars - Sarah Kersten -

Fermentation Jars Crackle - Sarah Kersten

.

Credit: 1 t/m 3

.

Leave a reply...

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.