Tuingeluk | juni 2024

Wat zal ik ervan zeggen…de maand juni was zacht, maar regenachtig. Eind juni kregen we weer een beetje normale lente/zomertemperaturen. De planten groeiden door alle regen als kool en hier wel wat slakkenleed, maar gelukkig niet zo erg als ik bij andere tuinliefhebbers voorbij heb zien komen.

Half juni werd de tuin gefotografeerd voor een feature over kleine tuinen voor de Groei & Bloei en verrassend…het werd in ene zonnig! Een heel gezellige middag gehad met fotografe Sandra en nu geduldig (en ietwat nerveus) afwachten tot mijn tuin in het blad verschijnt (waarschijnlijk eind dit jaar/begin volgend jaar).

Na enkele dagen zon stond de tuin…poef…in ene in bloei en de tuin zoemt inmiddels dat het een lieve lust is. Uit alle foto’s selecteerde ik de mooiste van de maand juni…geniet en een heel fijne zondag!

 

 

credit

foto’s: Sandra | Garden Bliss

 

Open dag Cruydt-Hoeck 2023 | Inheemse planten voor inheemse insecten…

De blogpost over de open dag van Cruydt-Hoeck van afgelopen juni is ‘iets’ verlaat (sorry), maar misschien kan ik jullie met deze post lekker maken om de komende open dag zelf een bezoek aan deze kwekerij te brengen…

Mocht je Cruydt-Hoeck nog niet kennen, dit bijzondere bedrijf kweekt alleen inheemse zaden en planten en zet vol in op het bijdragen aan biodiversiteitsherstel. Waarom? Inheemse planten zijn het meest waardevol voor inheemse insecten. Ook zijn inheemse planten vaak beter bestand tegen de veranderingen in ons klimaat (te nat of te droog/warm) en het leuke is dat er heel vaak inheemse alternatieven zijn voor die ene plant die je zo graag in je tuin of op je balkon wilt hebben.

Ook kun je je te buiten gaan aan zorgvuldig samengestelde bloemenweide- of grasmengsels. Volg het stappenplan en je vindt de mengsels die het beste bij jouw grondsoort passen. Er zijn mengsels voor groene daken, voegen, maar ook voor onderbegroeiing in tuin of bos èn zelfs voor bloemrijke wadi’s. Heel tof is dat ze afgelopen jaar nieuwe zadenmengsels speciaal voor gemeenten hebben gecreëerd. Deze mengsels zijn afgestemd op de lokale bodem en de karakteristieke gebiedseigen flora.

De open dag is de enige dag per jaar dat de kwekerij open is voor bezoekers en deze dag stond al een tijdje op mijn lijstje. Vorig jaar kwam het er dan eindelijk van. Op een zonovergoten zaterdag in juni reed ik over de Afsluitdijk naar Nijeberkoop in Friesland. Daar ontmoette ik mijn mede tuin-enthousiast Gertrud en samen hebben wij de kwekerij bewonderd. Wat een heerlijke plek! Bedden vol inheemse planten en speciaal voor de open dag kraampjes van gelijkgestemde kwekerijen en organisaties. Ook de inwendige mens werd goed verzorgd, er waren verfrissende drankjes, heerlijke ijsjes en idem dito poffertjes. Wij vonden het die dag iets te warm om aan te sluiten bij een van de rondleidingen, dus hebben wij op een bankje van alles wat groeit en bloeit genoten.

Hieronder vind je een impressie van al dat moois wat er op de kwekerij in Nijeberkoop te vinden is. Lijkt het je ook leuk/interessant om een open dag van Cruydt-Hoeck te bezoeken? Zet dan 8 juni 2024 in je agenda. Kun je die dag niet, maar heb je wel interesse in de zaden en planten van Cruydt-Hoeck? Breng dan zeker een bezoek aan de website voor tips, informatie en/of het bestellen van zaden (los of mengsels) en planten. Ik hoop dat ik je getriggerd heb om bij je keuze voor planten te kijken naar inheemse alternatieven. Ik ben inmiddels om en heb al diverse planten in de tuin staan….fijne zondag!

p.s. Ik werd bij het selecteren van de foto’s wel héél blij van al die zonnige plaatjes. Alvast even genieten van wat er straks weer komen gaat…

 

 

Website:

Cruydt-Hoeck

credit

foto’s: Sandra | Garden Bliss

 

 

Festina Lente tuin | Een breed aanbod van verrassende vaste planten en bijzondere eenjarigen…

Afgelopen juni bezocht ik de Festina Lente tuin in Katwijk. Dit is een fijne kwekerij waar je heerlijk kunt dwalen tussen de grotendeels door henzelf opgekweekte planten. Festina Lente betekent ‘haast je langzaam’ en dat is ook de filosofie van de kwekerij. De planten krijgen de tijd om te groeien en om in bloei te komen. Dit geeft gezonde planten, waar wij als plantoholics ook weer heel blij van worden.

Ruim twintig jaar geleden startte de eigenaresse Esther Schonenberg met haar jeugdvriendin Joke Durieux als gevolg van het niet kunnen vinden van niet alledaagse eenjarigen kwekerij ‘de Werkplaats’ waar het merendeel van de planten nog steeds wordt opgekweekt. Na de verhuizing naar Katwijk en het uitbreiden met een bezoektuin en pluktuin (in 2023 helaas niet geopend) ontstond de overkoepelende naam Festina Lente tuin.

Het grootste deel van het assortiment betreft vaste planten, maar je vindt hier ook een- en tweejarigen, bollen en knollen. Voorwaarde is wel dat ze iets extra’s moeten hebben. Zoals een langdurige bloei of een lekker geurtje, maar in ieder geval bijzonder! Mensen met een schaduwtuin of -border kunnen hier hun hart ophalen, maar je vindt hier ook diverse soorten Erysimum (muurbloemen), Penstemon, Dierama (ook wel bekend als Engelenhengel), langbloeiende Geraniumsoorten, Salvia’s, Thalictrums en Verbena’s.

Op de website vind je een breed assortiment aan vaste planten en tweejarigen en op de kwekerij zelf kun je verrast worden met nieuwe soorten of probeersels die nog beperkt beschikbaar zijn. De kwekerij werkt natuurvriendelijk en zoveel mogelijk biologisch. Er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt en de zaden of stekken krijgen alle tijd om uit te groeien tot een gezonde plant.

De bezoektuin is ongeveer tien jaar geleden aangeplant. In deze tuin kun je zien hoe je planten kunt combineren, hoe ze in de volle grond uitgroeien en hoe je het hele jaar door kunt genieten van kleur en structuur in je tuin. Handig voor beginnend tuiniers en/of wanneer je het lastig vindt borders te visualiseren, maar ook de meer ervaren tuinier kan hier zeker inspiratie opdoen. Zie je teveel moois of heb je een minder makkelijke hoek in de tuin, dan kun je bij Festina Lente tuin gelukkig ook terecht voor beplantingsadvies.

Ik heb met mijn granny-wagentje (klinkt suf, maar superhandig) heerlijk over de kwekerij geslenterd, tussen de schaduwplanten gesnuffeld, vaste planten bestudeerd en rondgekeken in de prachtige bezoektuin. De tuin is overigens ook een fijne plek om even te zitten en gewoon even te genieten. In en rond de verkoopkas vind je presentatietafels met de favorieten van dat seizoen (heel verleidelijk!). Bij alle planten vind je duidelijke informatie over hoogte, bloeitijd en kleur, of het daktuin-, heem-, of prairieplanten zijn en hoe blij onze bijen en hommels er van worden.

Wat nam ik uiteindelijk mee? Alcea Parkallee (kun je niet genoeg van hebben), Campanula pallida en persicifolia ‘Coerulea’, Verbascum phoenicum, Erysimum ‘Apricot twist’ en Salvia glutinosa (al tijden naar op zoek en nu gevonden!). Helaas laten staan (en voor de volgende keer) de Scutelleria Alpina ‘Moonbeam’. Kortom deze kwekerij met inspiratietuin is zeker een bezoek waard.

Note: de kwekerij is vanaf 1 juli tot en met 16 maart 2024 gesloten, maar planten voor dit seizoen kunnen nog wel via e-mail besteld worden en daarna worden afgehaald. En ook bij deze kwekerij een kleine waarschuwing voor het hoge hebgehalte…so you know… :)

 

 

Bezoekadres:

Festina Lente tuin, 1e Mientlaan 13 2223 LG Katwijk ZH

credit

foto’s: Sandra | Garden Bliss

 

 

Voorjaarsbollen | Een terugblik èn voorpret voor het volgende tuinseizoen…

Hoe fijn is het om al heel vroeg in het voorjaar, soms zelfs einde winter al toefjes kleur in de tuin te zien en te weten dat het ‘echte’ tuinseizoen er aan komt. Je wordt er niet alleen zelf heel blij van, ook de bijen, hommels en andere insecten die net uit hun winterslaap komen of even tussendoor willen snacken zullen je zeer dankbaar zijn wanneer je voorjaarsbollen in de tuin plant.

Net als alle planten in de tuin kies ik alleen nog voor biologisch. De voorjaarsbollen koop ik dan ook bij mijn favoriete plantencentrum, Nijssen Tuin & Bulbs in Heemstede. Dit jaar stonden als eerste de de Iris reticulata harmony in het diepste blauw en de Fritillaria Raddeana met zacht-gele bloemen op hoge stelen in bloei. Rap gevolgd door de sneeuwklokjes, die ik dit jaar voor het eerst had geplant (in pot en volle grond). Wat een heerlijke voorjaarsbodes!

Hierna volgde de Crocus Cream Beauty en de (bos)hyacinten in wit en (violet)blauw.  In de tuin staan zowel Spaanse hyacinten (Hyacinthoides hispanica) als wilde en/of boshyacinten (Hyacinthoides non-scripta). Laatstgenoemde is een kruising tussen de Spaanse hyacint en de Engelse Blue Bell. Het verschil tussen beide soorten is dat de Spaanse variant een breder blad heeft en niet geurt, de wilde/boshyacint heeft bloemen aan één zijde van de steel en een knikkend hoofdje.

Dit jaar was de Narcissus Polar Hunter mijn absolute favoriet. Zacht van kleur met een heel lange en rijke bloei. Deze narcis doet het prima zowel in de zon als in halfschaduw. Ook de late Maureen tulpen hebben door hun lichte kleur voor mooi contrast tegen het frisse groen van de opkomende planten gezorgd.

De Fritillaria persica heeft dit jaar helaas geen bloemen gegeven. Niet in pot en niet in de volle grond. Geen idee wat de reden hiervan is, maar ik laat de bollen in de grond gewoon staan en die uit pot plant ik straks achter in de tuin en fingers crossed dat ze het volgend jaar wel willen doen.

Op het terras stond een mand gevuld met witte en gele tulpen. De witte tulp (Cardinal Mindszenty) is mij iets te gevuld, maar de gele Tulipa theeroos zijn blijvertjes. Ook de Narcissus White Plume en Dainty Miss die ik er her en der in potten tussen gefrummeld had gaan op het wensenlijstje voor volgend jaar.

Grootste verrassing waren de laatbloeiende Tulipa batalinii Bright Gem. De middelgrote bloemen hebben een werkelijk prachtige heldere kleur en zorgden met de Tulipa Copper Image die in de tuin iets eerder bloeide voor welkome ‘pops of colour’.

Als allerlaatste van de voorjaarsbollen kwamen de scilla’s in bloei. Het ijzige blauw van de letardierei is werkelijk prachtig. Ik kijk reikhalzend uit naar de bloemen van de Scilla Blue Arrow, maar die neemt zijn tijd. Ik werd ook ietwat nerveus van de foto’s van tuinen vol bloeiende alliums, maar de mijne, de Purple Mystery, bloeit in juni/juli, dus voor deze mooierds moet ik (en de hommels en bijen) nog even geduld hebben.

Geniet mee van de foto’s van het voorjaarsgeluk en mocht je nu denken, hé San, het is zomer, waarom nu een blog over voorjaarsbollen. Nou, vanaf juli (ja, nu dus!) kun je je weer te buiten gaan aan het bestellen van bollen, daarom… :)

 

 

credit

foto’s: Sandra | Garden Bliss

 

 

Tuinen Mien Ruys | Vier seizoenen experimenteren met vaste planten…

Onlangs bezocht ik met Gertrud de tuinen van Mien Ruys in Dedemsvaart. Ik had wel eens van haar (stijl) gehoord, maar wist eigenlijk niet wat te verwachten. Ik was dan ook blij verrast door de diverse tuinen waar je heerlijk door heen kunt dwalen.

Veel rechte, strakke vormen met een idem dito gazon afgewisseld met stukken waar vaste en inheemse planten naar hartenlust mogen woekeren. Wandelend over de smalle paadjes genoten we van het mooie lichtspel tussen de bladeren van de volgroeide bomen en struiken, de vrolijke liedjes van de vogels en gezoem van de vele insecten.

De tuinen zijn proeftuinen, waarbij geëxperimenteerd wordt met vormen en plantsoorten. De eerste twee door Mien Ruys gecreëerde tuinen, de verwilderingstuin en de oude proeftuin met de grote border, bestaan nog steeds. De tuinen zijn in de loop der jaren uitgebreid met nieuwe borders en proeftuinen en bestaat nu uit 30 verschillende ruimten.

De stijl van Mien Ruys wordt gekenmerkt door een functionele, eenvoudige indeling met een losse, natuurlijke beplanting. Twee belangrijke punten zijn het gebruik maken van vaste planten, omdat vaste planten zorgen voor een echte natuurbeleving in een tuin èn met de grond meetuinieren wat zoveel wil zeggen als bij de keuze van de planten uitgaan van de beste match met de betreffende grondsoort.

Mien Ruys was haar tijd ver vooruit, in de jaren 50 ontwierp zij namelijk al zogenaamde ‘confectieborders’ voor kleine tuinen. In deze confectieborders werden diverse langbloeiende, sterke, vaste planten met elkaar gecombineerd. Men kon kiezen uit verschillende afmetingen, kleurstellingen, grondsoorten en omstandigheden (zon, halfschaduw of schaduw). De borders/combinaties konden na opgave van de gekozen opties inclusief beplantingsplan en onderhoudsinstructies opgehaald worden bij de kwekerij van haar vader.

Al wandelend door de tuinen viel ik als een blok voor de Colutea media ‘Copper Beauty’, een middelhoge struik vol oranje lathyrusachtige bloemen (en ja, niet verrassend ook inmiddels gevonden). Heel fijn…de meeste planten en bomen zijn voorzien van een kaartje en ook op de website kun je alle aanwezige planten met informatie over toepassingen en combinaties terugvinden.

Op het terrein vind je naast de prachtige tuinen met fijne doorkijkjes, waterpartijen en bankjes waar je even kunt bijkletsen ook exposities met meer informatie over de tuinen en Mien Ruys zelf, een hoekje met vaste planten en de mogelijkheid om even te genieten (binnen of op het terras) van een kop koffie en een heerlijk taartje of eenvoudige lunch. Een mooie plek om te bezoeken en inspiratie op te doen!

 

 

Bezoekadres:

Tuinen Mien Ruys, Moerheimstraat 84, 7701CG Dedemsvaart

credit

foto’s: Sandra | Garden Bliss